Какво е рафтинг?  Спускане с надуваема лодка по бързи реки, в България те са: Струма, Искър, Арда, Чая и др. Началото на рафтинга в световен мащаб датира от 1811г, когато е първият опит за преминаване по Снейк ривър, като е бил неуспешен, поради липса на всякаква екипировка и опит. През 1940г Клайд Смит е направил успешно преминаване по реката. В България първите рафтинг спускания се провеждат в края на 90те години на миналия век. Рафтинг БГ започва дейност през 2001г.

Безопасен ли е рафтингът?  Рафтингът е екстремен спорт, който е безопасен, в случай на следване на инструкциите на рафтинг инструкторите и спасителите. Съобразяването с условията на реката и времето също са от голяма важност.

Мога ли да дойда с децата? Рафтинг БГ приветства младите приключенци, които се интересуват от екстремните спортове и рафтинга. По-благоприятен сезон за децата е късната пролет и лятото, когато е безопасно включването им в рафтинг приключението. Клубът ни разполага с качествена екипировка и за малките участници – неопрени, обувки, якета, жилетки и каски.

Къде е по-екстремно на Струма или на река Искър? Река Струма е по-висок клас река, с по-екстремни бързеи, но и при високо ниво на река Искър има големи вълни и бързеите стават опасни. При нормални нива на река Искър, реката е подходяща за рафтинг с деца и хора, които нямат никакъв опит в рафтинга и биха желали да придобият такъв.

Организирате ли тиймбилдинг? Да, редовно организираме тиймбилдинг програми както на рафтинг центъра ни, така и из цялата страна. Изготвяме индивидуални програми за нашите клиенти, включващи различни активности: рафтинг, каякинг, каньонинг, катерене, пейнтбол, стрелби, забавни и логически игри, търсене на съкровища и др.

Мога ли да се включва сам/сама в рафтинга? Да, през почивните дни имаме и други сформирали се групи, към които бихте могли да се включите и сам. Може и да дойдете сам/сама, но ще си тръгнете с много приятели.

Колко големи групи можете да поемете? Клубът ни разполага с екипировка и инструктори за групи над 100 човека.

Мога ли да се включа сам/сама в каяк програма? Да, организираме както еднодневни, така и няколко дневни каяк програми. Организират се при минимален брой 6 човека, като има различни групи, които се записват и бихте могли да се включите към някои от тях. Може и да дойдете сам/сама, но ще срещнете много различни хора, като някои от тях ще станат ваши нови приятели.

Има ли какво да се прави друго в околността? Да, на рафтинг центъра разполагаме с въжена градина – прекрасно забавление за деца и възрастни. Голямата атракция е и 100м тролей, който започва над реката. През горещите летни дни организираме и каньонинг на река Влахи. За групи организираме пейнтбол, стрелби, тиймбилдинг игри.

По колко човека се събират в лодките? Размерът на лодките се определя от големината на компаниите,като разполагаме с различи големини – за 4/6/8/10 човека.

Трябва ли да мога да плувам? Не е необходимо да можете да плувате, но е желателно. Осигуряваме ви необходимата екипировка – жилетка, неопрен, каска, които ви помагат да сте на повърхността на водата, в случай, че изпаднете от лодката. Ако не умеете да плувате, ви молим да информирате инструктора на лодката ви за това.

Какво трябва да си нося за рафтинга/каньонинга? Кърпа, бански, фланелка, чехли. Всичко останало ще ви осигурим ние. Кърпата е за след спускането, тъй като разполагаме с топли душове.

Има ли къде да паркирам колата си? Паркирате колата си на рафтинг центъра ни, който разполага със собствен паркинг. Спускането започва от рафтинг центъра на Рафтинг БГ.

Как се връщаме като се спуснем с лодките? След приключване на спускането ви извозваме заедно с екипировката до рафтинг центъра на Х-клуб.

Има ли сейфове, където да си заключим ценностите? Да, на рафтинг центъра разполагаме със сейфове, които можете да ползвате.

Възможно ли е да дойда с домашен любимец? Да, разполагаме с голям терен, където бихте могли да оставите домашен любимец. Препоръчително е да е вързан, за да не притеснява останалите участници.

Не искам да се спускам с лодка, има ли къде да изчакам приятелите ми? Да, заповядайте. Разполагаме с бар, маси и столове на брега на реката.

Кога се провежда рафтингът? Рафтингът се провежда основно в периода март-октомври, всеки ден се провежда, като е необходима предварителна резервация, за да ви очакваме. При хубаво време и желание от ваша страна бихме могли да организираме и извън посочения период.

Как да ви открия? Координатите на рафтинг центъра на река Струма са: 41.847986,23.141863 , до метан станцията след град Симитли. На 120км от София, преди влизане в Кресненското дефиле. В Google: Рафтинг БГ.
Координатите на рафтинг базата ни на река Искър са: 43.088337, 23.385043

Колко време продължава рафтингът? Престоят във водата е около 1,5-2 часа, в зависимост от нивото на реката. Общо отнема около 3 часа, включващо инструктаж, преобличане, транспорт по трасето.

Колко дълго е трасето за рафтинг? Х-клуб предлага най-дългото трасе по река Струма, 13км по време на пролетното пълноводие, и 8км през лятото.